Een goede verlichting is een essentiële voorwaarde voor het behalen van goede resultaten. In combinatie met zuurstof en water en dankzij de energie geleverd door het licht, produceert de plant de stof waaruit ze is opgebouwd. Er zijn drie belangrijke onderdelen voor  goede lichtomstandigheden:
Intensiteit, Spectrum en Lichtcyclus.

Intensiteit: De lichtintensiteit bepaalt de groeisnelheid, de hoeveelheid en de kwaliteit van de uiteindelijke opbrengst. Wietplanten zijn zeer gulzig wat licht betreft. Er wordt minstens 30.000 lm/m² (lumen/vierkante meter) aangeraden.

Spectrum: Het spectrum is even belangrijk als het licht. Zonlicht bestaat uit een kleurengamma (golflengten) van blauw tot rood (de kleuren van de regenboog). De kleuren van het spectrum bepalen sommige aspecten van de ontwikkeling van de wietplant. Rood, oranje en blauw, bijvoorbeeld beïnvloeden de fotosynthetische en voedingsopname activiteiten. Een blauw spectrum stimuleert de groei, terwijl een rood spectrum nodig is voor de bloei.

Lichtcyclus:
 Een wietplant die moet groeien heeft 18 uur licht nodig en een donkere periode (duisternis) van 6 uur nodig. Om te bloeien hebben de planten 12 uur verlichting en 12 uur duisternis nodig.

Hoe belicht je je planten gelijkmatig?
Wietplanten die goed verspreid staan zullen zich optimaal ontwikkelen.

Is verlichting belangrijk voor de wietplanten?
Ja heel belangrijk! De verlichting speelt een cruciale rol in het kweekproces. Ze zeggen wel LICHT=GEWICHT, we moeten er dus voor zorgen dat het licht een zo kort mogelijke weg aflegt naar de wietplanten.

Hoe krijgt de wietplant de juiste verlichting?
Een van de meest gemaakte fouten is dat de bloemen (toppen) te dicht of te ver van de lichtbron worden geplaatst. Als ze er te ver vanaf staan, gaan de planten strekken, worden de stammen minder stevig en zijn ze minder productief. Als de planten er te dicht bij staan, wordt de groei verstoort, stress je de plant en zal de plant uiteindelijk in overlevingsmodus gaan, i.p.v. produceer-modus.

Hoe belangrijk is de duisternis (donkere periode) voor de wietplant?
Even belangrijk als de verlichting. In de duisternis groeit de wietplant en moet er voor gezorgd worden dat er geen vals licht de kweekruimte binnenkomt. Hierdoor raken de planten in de stress. Dit resulteert altijd in minder rendement.

Watch Dragon ball super