Er zijn vele redenen waarom je je eigen medicinale cannabis wilt kweken. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn: Zelf bepalen welke soort het beste bij je past, het exact weten wat je je eigen planten geeft, volledig organisch kunnen kweken, of je houdt er simpelweg niet van om coffeeshops te bezoeken. Daarnaast zijn geld besparen, het feit dat het leuk en leerzaam is, ook goede redenen om je eigen medicinale cannabis te kweken.
Wat heb ik nodig om mijn eigen medicinale cannabis te kweken?
De ruimte
Om te beginnen heb je een ruimte nodig waarin je planten kunnen groeien. Hiervoor zijn kweektenten een erg goede uitkomst.
Het is een compleet gecontroleerde omgeving waarin je je medicinale cannabis plantjes van de beste omstandigheden kunt voorzien.
In een kweektent kun je het ideale klimaat waarin de planten het beste ontwikkelen creëren. Een kweektent is lichtdicht en luchtdicht en zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, waardoor er voor elke soort ruimte wel een geschikt formaat kweektent beschikbaar is. De kweektenten zijn doorgaans voorzien van een waterdichte bodem, diverse in-en uitlaten om verse lucht aan- te voeren en gebruikte lucht af te voeren.
De kweektenten zijn van binnen gemaakt van zeer reflectief materiaal, wat de verspreiding van het licht ten goede komt. Daarnaast hebben kweektenten een stevige buisconstructie waaraan diverse randapparatuur opgehangen kan worden.
Verlichting
Planten zetten licht om in energie, dus wanneer je besluit een kweektent te gebruiken, kan er geen gebruik meer gemaakt worden van de zon als lichtbron en zul je een alternatieve lichtbron moeten gebruiken om er voor te zorgen dat je planten groeien. Er is een groot assortiment qua soorten lampen die geschikt zijn om planten mee te kweken, maar als kleine hobby-kweker heb je doorgaans de keuze uit HPS kweeklampen, LED kweeklampen of spaarlampen (TL of T5).
Klimaatbeheersing
Om je planten optimaal te laten groeien en ontwikkelen, dien je het voor hun perfecte klimaat na te bootsen. Dat houdt in een combinatie van temperatuur, luchtvochtigheid en een goede luchtstroom. Voor de afvoer van de lucht uit de tent wordt gebruikt gemaakt van een koolstoffilter en een afzuiger. De afzuiger zuigt door het koolstoffilter de gebruikte (warme) lucht uit de kweektent. Deze lucht is vrij van geur. Hiervoor zorgt het koolstoffilter. De warme lucht wordt van bovenin de kweektent weggezogen en de koele, verse lucht wordt van onderaan de tent aangezogen, waardoor er een goede luchtstroom/circulatie ontstaat welke bijdraagt aan het algehele klimaat in de kweektent.
Kweekmedium
De gezondheid van je planten hangt niet alleen af van het aangeboden klimaat. Er is een gezegde in het kweek-jargon: “More root, more fruit!”. Om wortels te kunnen ontwikkelen hebben we doorgaans potten met een kweekmedium nodig. Er is tegenwoordig veel keuze als het gaat om kweekmedia. Een aantal veelgebruikte opties zijn: aarde, cocos, steenwol, hydrokorrels of mapito.
Media als cocos, steenwol, hydrokorrels en mapito worden doorgaans omschreven als hydrologische kweekmedia. Deze hebben ten opzichte van aarde, geen buffer. Alle voedingsstoffen die je de plant geeft, worden direct opgenomen door de wortels. Dit betekent dus ook dat wanneer je iets niet goed doet, dit direct resultaat zal hebben op de plant, terwijl een medium als aarde bijvoorbeeld een stuk meer vergevingsgezind is door de aanwezigheid van een buffer. De buffer stelt je in staat dat mocht je iets niet goed gedaan hebben, je dit nog tijdig kunt bijsturen.