Een goede luchttechniek is onmisbaar bij het kweken van uw eigen medicinale cannabis.

Een goed klimaat is het moeilijkste onderdeel van de (medicinale) binnen wietteelt. Dit onderdeel moet daarom ook niet onderschat worden. Het klimaat is namelijk niet minder belangrijk dan het licht of de bemesting. Temperatuur, luchtvochtigheidsgraad, luchtcirculatie, de hoeveelheid beschikbare CO² en het neutraliseren van specifieke geuren zijn eveneens belangrijke factoren voor een succesvolle kweek. In de buitenlucht voert de wind continu verse lucht en CO² aan. Omdat de wind door de takken van de planten beweegt, wordt hierdoor de structuur verstevigt. Binnen moet de kweker die luchttechniek kunstmatig creëren.

De ventilatie bestaat uit drie groepen:

• De afzuiging: het buiten de ruimte brengen van warme afgewerkte lucht.
• De lucht-circulatie:
de verplaatsing van lucht binnen de ruimte.
• De lucht-inlaat:
het naar binnen brengen van verse CO²-rijke lucht.

Afzuiger
Het vermogen van een afzuiger wordt bepaald door het koolstoffilter, de lengte van de flexibele slang, de verlichting, het uitlaatkanaal en door de inhoud van de ruimte. Een afzuiger is onmisbaar in de kweekruimte. Een ondermaatse ventilatie kan funest zijn voor de kweek.

Lucht-circulatie
Zodra de lucht tussen de bladeren van de wietplant stil staat raakt de CO² in deze lucht snel uitgeput waarna de wietplant in ademnood zal raken met als gevolg dat de stofwisseling stopt. Dit vertaald zich naar een plant die zich niet meer (optimaal) zal ontwikkelen. Gebruik om dit te voorkomen een- of meerdere oscillerende ventilatoren.
<lees meer>

Lucht-inlaat
De afzuiger zorgt voor het afvoeren van de “vuile” lucht. Alle lucht die afgevoerd wordt, dient vervangen te worden voor verse lucht. Dit kan zowel passief (door de onderdruk die veroorzaakt wordt door het wegzuigen van de bewerkte lucht) d.m.v. een gat, minstens 2x (liefst 3x zo groot) als de diameter van de afzuiging. Via dit gat (of meerdere gaten) wordt dan verse lucht naar binnen gezogen. De weggeblazen lucht wordt zo vervangen door verse lucht. Zorg ervoor dat deze inlaten lichtdicht zijn gemaakt. Er kan ook gekozen worden voor het actief aanvoeren van verse lucht d.m.v. het gebruik van een extra (kleinere) afzuiger, die i.p.v. voor afvoer, voor aanvoer gebruikt wordt. Hiermee is voldoende luchtverversing gegarandeerd.

Welke afzuiging is het meest geschikt voor ruimtes?
Er zijn meerdere afzuigsystemen beschikbaar. Doorgaans gebruikt men een geluidsisolerende kist waarin de motor aan rubberen banden hangt om trillingen en resonantie te voorkomen. Heden ten dagen zijn er vele mogelijkheden m.b.t. afzuiging. Lees hier meer over afzuiging en hoe vast te stellen welke afzuiging het meest geschikt is voor uw situatie.

Hoe installeer je de afzuigbox?
Het liefst hang je de afzuiger hoog in de ruimte (in ieder geval van de grond af).

Hoe zorg je voor voldoende luchtbeweging voor je wietplanten?
Het plaatsen van een of meer zwenk-ventilatoren in de ruimte zorgt voor voldoende luchtverplaatsing. Het zorgt er daarnaast ook voor dat de planten lichtjes bewegen, wat ook voor gezonde en stevige stammen zorgt.

Waar maak je een lucht-inlaat in een ruimte?
Het meest ideaal is om een lucht-inlaat te maken tegenover het gat van de afzuiging, zodat de lucht langs de planten wordt verplaatst.

TIPS:

•Zorg ervoor dat de afzuiginstallatie geen hinderlijke geluid of vibraties veroorzaakt.

•Let op dat de zwenk-ventilator niet te dicht bij de planten wordt geplaatst , anders drogen de bladeren uit en creëer je windstress voor de planten. 

Watch Dragon ball super